Properties Of Edible Films Prepared From Fish Skin Gelatin Added With Different Fatty Acids And Their Sucrose Esters - Ahmad, Nor Amalini (2015)
Di antara biopolimer-biopolimer yang digunakan untuk menghasilkan filem-filem boleh makan, gelatin telah mendapat banyak perhatian kerana kebolehannya yang baik dalam membentuk filem. Walau bagaimanapun, filem-filem gelatin sangat hidrofilik justeru modifikasi adalah diperlukan untuk mengurangkan kelemahan ini.