Effect Of Various Acid Pretreatment On Physicochemical Properties And Sensory Profile Of Duck Feet Gelatine And Application In Surimi - Nik Muhammad@Mohd, Nik Aisyah (2015)
Gelatin diperolehi daripada kaki itik telah dinilai sebagai alternatif kepada gelatin mamalia dan marin. Gelatin kaki itik (DFG) telah dikaji melalui dua fasa. Dalam fasa pertama, kaki itik telah dirawat dengan 0.1 M asid hidroklorik (DFCl), asid asetik (DFAa), asid laktik (DFLa), dan asid sitrik (DFCa).