Fabrication And Investigation Of Gan Nanostructures And Their Applications In Ammonia Gas Sensing - Beh , Khi Poay (2015)
Dalam kerja ini, nanodawai GaN, GaN berliang (PGaN), dan pengesan gas ammonia (NH3) telah difabrikasi dan dikaji. Sampel nanodawai GaN dalam kerja ini ditumbuh dengan kaedah pemendapan wap kimia (CVD), yang bermod pertumbuhan wapcecair-pepejal (VLS). Untuk pengajian nanodawai GaN, tumpuan diberi terhadap mekanisma pertumbuhan VLS, terutamanya kesan pemangkin logam.