Satu Analisis Autosegmental Terhadap Pengaruh Fonologi Dialek Mandailing Dalam Pembacaan Al-Quran - Haji. Muhammad Yunus, Rahlina Muskar Nasution (2015)
Kajian yang bertajuk Satu Analisis Autosegmental Terhadap Pengaruh Fonologi Dialek Mandailing Dalam Pembacaan al-Quran bertujuan untuk mengenal pasti fonem dan fitur distingtif dialek Mandailing (DM) dan bahasa Arab al-Quran (BAQ). Kajian ini juga bertujuan untuk menganalisis pengaruh DM dalam pembacaan al-Quran oleh pembaca dialek Mandialing (PDM) dari aspek fonologi iaitu pengaruh bunyi-bunyi konsonan dan vokal BAQ.