Analisis Pendirian Al-Bukhariy Dalam Kitab Sunan Al-Tirmidhiy - Ibrahim, Mohd Saa’ufi (2016)
Imam al-Bukha>riy sememangnya tokoh agung dalam bidang hadith. Pandangan beliau sering menjadi sandaran para ilmuan lain. Imam al-Tirmidhiy sering merujuk beliau untuk menyelesaikan banyak permasalahan yang timbul. Dalam permasalahan yang dibincangkan, Imam al-Bukha>riy menyatakan jawapan beliau yang mempunyai maksud dan pendirian beliau yang tersendiri.