Conventional Organic Solvents And Ionic Liquid Mediated Synthesis Of New Azomethine Compounds As Potent Cholinesterase Inhibitors - M. Abd Razik, Basma (2016)
Lima siri terbitan baru azometan telah disintesis melalui kondensasi tindak balas antara benzaldehid tentukarganti dan terbitan amino masing-masig dalam etanol suatu pelarut organik konvensional dan pelarut ionik hijau, 1-butil-3-metilimidazolium bromida ([bmim]Br).