An Immunohistochemical, Study Of Survivin Expression In Normal And In Transformed Cells - Alias, Iskandar Zulkarnain (2006)

(untitled)
Survivin merupakan ahli barn dalam keluarga protin perencat apoptosis, secara terpilih diekspres secara berlebihan dalam kebanyakan kanser tetapi tidak di dalam tisu dewasa nonnaL Ia juga diekspres di dalarn rangkaian sel-sel kanser. Kajian ini dilakukan bagi mengkaji secara asas dan klinikal tentang survivin di dalam sel normal- dan sel tertransfonnasi. Amab telah diirnunkan dengan sintetik oligopeptida, jujukan asid amino, MGAPTLPP A WQP dan KEFEET AKKVRRAIEQLAAMD daripada molekul survivin. Antibodi serum ditulenkan dengan ammonium sulfat dan asid caprilik dan speksifikasinya telah disahkan dengan teknik imrnunoblot dan ujian penyerapan awal terhadap tisu positif survivin dan sintetik oligopeptidasurvivin. Antibodi ini telah digunakan untuk -rnengesan survivin di dalam sel nonnal dan sel tertransfonnasi menggunakan kaedah imunohistokirnia pada hirisan tisu fonnalin-paraffm dan diukur menggunakan kaedah sistern pengskoran piawai dan analisis optimasi. Survivin is a new member of the inhibitors of apoptosis protein (IAP) family, selectively over-expressed in common human cancers but not in normal adult tissues. It is also expressed in cancer cell lines. The study was performed generally to investigate the basic and clinical roles of survivin in normal and transformed cells. Rabbits were immunized with two synthetic oligopeptides, MGAPTLPP A WQP and KEFEET AKKVRRAIEQLAAMD amino acids sequences of the survivin molecule. Serum antibodies were purified by ammonium sulphate and caprilic acid and their specificities were confirmed by immunoblo~ing and pre-absorption tests against survivin positive tissues or synthetic survivin oligopeptides. These antibodies were used to detect survivin in normal and transformed cells by immunohistochemistry in formalin-fixed paraffin embedded tissue sections, evaluated by a standard scoring system and chequerboard analysis.