Pelancongan Kesihatan: Kajian Kes Mengenai Spa Dan Pusat-Pusat Kesiratan Di Pulau Pinang - Ngu, Irene Shi Jing (2002)

(untitled)
Kajian ini merupakan satu kajian penerokaan mengenai pelancongan kesihatan diberi di negeri Pulau Pi nang kepada perkhidmatan Spa dan pusat kesihatan. Teori kajian ini diambil dari idea Goodrich (1987) yang melihat pelancongan kesihatan ini sebagai satu strategi baru dalam pemasaran destinasi pelancongan. Menurutnya, pelancongan kesihatan adalah sebahagian daripada produk atau destinasi pelancongan untuk menarik pelancong melalui promosi yang bersungguh-sungguh mengenai perkhidmatan dan kemudahan tambahan kepada jenis pelancongan biasa. This research is an exploratory research on health tourism in Penang with the emphasis on the spa service. The theory of this study is taken from Goodrich (1987), whoJegards health tourism as a ne,w strategy in tourism destination marketing. According to him, health-care tourism as the part of tourist facility or destination to .attract tourist by deliberately promoting its health-care service and facilities in addition to its regular tourist amenities.