Theeffectsof Group Cognitive Behavioural Therapy (Cbt) On Stress And Psychological Well-Being In Adults With Type 2 Diabetes - Alvani, Seyed Reza (2015)
Kencing manis atau dikenali sebagai Diabetes Mellitus dalam bahasa Inggeris adalah penyakit kronik, progresif yang telah mencapai tahap wabak di seluruh dunia dan juga sangat lazim di Malaysia. Faktor psikologi seperti tekanan, kemurungan, dan kegelisahan dalam pesakit kencing manis dikaitkan dengan tahap yang tinggi komplikasi glisemik dan kencing manis.