Monsak, Seni Beladiri Masyarakat Batak Toba Sumatra:Perhubungan Di Antara Muzik, Gerakan Dan Menurun - Sinambela, Romiduk Maryono (2015)
Kajian ini adalah mengenai monsak, sebuah seni beladiri pada masyarakat Batak Toba yang merupakan sebuah hasil akulturasi dari pencak silat yang berasal dari kebudayaan Melayu. Dalam penyajiannya terdapat dua jenis iaitu pertunjukan monsak untuk sebuah hiburan dan pertarungan monsak.