A Preliminary Study On Blood Coagulation Activities Of Malaysian Mikania Cordata Leaves - Wan Shaffee, Wan Norshazwani (2015)

(untitled)
Ejen antikoagulan dan antifibrinolitik yang sedia ada, dilaporkan mempunyai kesan sampingan yang boleh mengancam nyawa. Oleh itu pencarian ejen baru dari sumber semulajadi sangat diperlukan pada masa kini. Mikania cordata, juga dikenali sebagai selaput tunggul telah digunakan secara tradisional oleh golongan tua untuk merawat pelbagai jenis jangkitan dan penyakit.