A Data Grid Replica Management System With Local And Global Multi-Objective Optimization - E. Almistarihi, Husni Hamad (2009)

(untitled)
Sejajar dengan perkembangan ujikaji saintifik dengan skala dan kompleksitinya, permintaan terhadap perkongsian. fail data yang cekap dan kos yang efektif bagi menyelesaikan masalah skala besar telah kian meningkat. Namun, penyediaan akses yang berkesan untuk pengagihan data yang sangat besar dan meluas adalah mencabar dan menjadi satu masalah besar di dalam domain. Salah satu penyelesaian utama bagi masalah ini adalah dengan membuat replika data, yang mana membuat beberapa salinan identiti (replika) dari fail data yang sarna di lokasi yang grid berbeza, yakni menambahbaik data tersedia dan keboleh-harapan data. As the scale and complexity of the scientific collaboration experiments grows, the demand to an efficient and cost-effective data files sharing for solving large scale problems is increased. Yet, providing efficient access to huge and widely distributed data is still a considerable challenge and becoming a big problem in the domain. One of the main solutions to the problem is that of data replication, which creates multiple identical copies (replicas) of the same data file at different sites on the grid, and thus the data availability and data reliability are enhanced.