Anticancer Activity Of Silver Nanoparticles Synthesised By Catharanthus Roseus Aqueous Extract - Noordin, Nor Jalilahtul Mahfuzah (2015)

(untitled)
Nanopartikel perak (AgNPs) semakin banyak digunakan dalam aplikasi bioperubatan kerana aktiviti antimikrob yang luar biasa mereka. Walau bagaimanapun, aktiviti antikanser daripada AgNPs kekal akan disiasat. Kajian ini bertujuan untuk menilai aktiviti in vitro anti-kanser AgNPs terhadap sel kanser Jurkat (T-sel leukemik) dan HT29 (kolorektal kanser). AgNPs biogenik telah disintesis menggunakan ekstrak akueus daun Catharanthus roseus (C. roseus).