The Influence Of Uncertainty Variables On Project Cost Estimation - Rauzana, Anita (2015)
Anggaran kos ialah satu ramalan tentang kuantiti, kos, dan harga sumber yang diperlukan oleh skop sesuatu opsyen pelaburan aset, aktiviti, atau projek. Dalam peramalan kos sesuatu projek, kos yang akan dibelanjakan pada masa pembinaan projek tersebut tidak boleh diketahui dengan pasti. Kos projek berkait rapat dengan pemboleh ubah yang tidak boleh dianggar dengan pasti, ataupun pemboleh ketidakpastian semasa fasa pembinaan. Dalam jangkaan kerugian yang ditanggung sebagai akibat pemboleh ubah yang tidak boleh dianggar dengan pasti pada masa anggaran dibuat, kos tak langsung yang dicaskan kepada kos risiko terpaksa diperuntukkan. Kos ini dikenali sebagai kos kontingensi.