Volume Estimation Of Curved Surfaces Using Structured Lighting And Their Similarity Measure - Elmagid Elnaggar, Ahmed Mohamed Abo (2006)
Tesis ini membentangkan hasil penyiasatan kaedah tak menyentuh yang dipanggil pencahayaan berstruktur untuk menentukan isipadu permukaan-permukaan licin. Kaedah ini menggunakan kamera yang merakam corak cahaya terubah bentuk yang diunjurkan ke atas suatu permukaan. Sistem tersebut disahkan dengan menggunakan objek-objek yang mempunyai permukaan licin. This thesis presents the investigation of a non-contact method called structured lighting to determine volumes of smooth surfaces. This method uses a camera that captures a deformed pattern of light projected upon a surface. The system was verified using objects having a smooth surface.