Synthesis And Characterization Of Nanocrystalline Cds Thin Films By Microwave-Assisted Chemical Bath Deposition For Photodetectors Application - Mohammed Ali, Mohammed Husham (2015)
Kajian ini bertujuan untuk mensintesis filem nipis kadmium sulfida berstruktur-nano (CdS) untuk peranti pengesan-foto (PD) yang cekap menggunakan kaedah mudah dan berkos rendah. Filem nipis CdS berstruktur-nano telah dihasilkan di atas substrat Si (100) oleh pemendapan rendaman kimia berbantukan gelombang mikro.