Pasca Krisis Makanan 2008: Implikasi Penggantungan Terhadap Beras Import - R.B., Radin Firdaus; Chamhuri, Siwar; Abdul Hamid, Jaafar (Universiti Teknologi Malaysia, 2015)
Krisis makanan 2008 telah merungkai implikasi dari sudut keselamatan makanan akibat penggantungan yang tinggi terhadap sumber makanan import. Kenaikan harga beras yang mendadak di pasaran dunia pada tahun 2008 dilihat bukan berpunca akibat tekanan faktor endogen permintaan mahupun penawaran semata-mata, namun kenaikan tersebut juga telah didorong oleh penyusutan nilai dollar Amerika (USD) serta kenaikan harga mendadak komoditi lain seperti petroleum dan urea. Untuk itu, kajian ini dijalankan untuk menganalisis secara empirikal hubungan dan keanjalan faktor-faktor tersebut terhadap harga beras di pasaran dunia. Hasil analisis ini seterusnya membayangkan implikasi yang perlu dihadapi sekiranya negara terus meletakkan kebergantungan yang tinggi ke atas sumber bekalan beras import serta kepentingan untuk menilai semula sasaran semasa tahap sara diri (SSL) 70% beras dari masa ke masa.