Extraction, Bioactivities And Identification Of Water-Soluble Phytochemicals From Lotus (Nelumbo Nucifera) Rhizome Of Malaysia And China Cultivars - Tan , Sze Jack (2015)
Akar teratai mempunyai potensi bagi mencegah penyakit kronik seperti penyakit darah tinggi, diabetis mellitus kelas dua atau kanser. Namun demikian, fitokimia yang terdapat dalam akar teratai belum lagi dicirikan dan dikenalpasti, khususnya akar teratai kultivar Malaysia.