Influence Of Zinc Oxide Particle Size And Surface Properties On The Electrical, Optical And Cytotoxicity Characteristics Of Zinc Oxide Discs - Khalid M, Sendi Rabab (2015)
Kesan saiz butiran / partikel yang berbeza dan pengubahsuaian permukaan melalui penyepuhlindapan haba, struktur elektrik, dan sifat optik daripada cakera ZnO tulen dan koposit (varistor) yang difabrikasi daripada mikro atau nanopartikel ZnO dikaji dalam kajian ini berhubung dengan ketoksikan mereka. Empat sampel ZnO dengan saiz berbeza iaitu ZnO-White, ZnO-Pharma, 40mm ZnO dan 20mm-ZnO dicirikan.