Generic Medicines: Assessment Of The Knowledge And Perceptions Of Medical Specialists And General Practitioners In Malaysia - Kumar, Rohit (2015)
Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, perbelanjaan farmaseutikal telah berkembang lebih cepat berbanding komponen lain yang berkaitan perbelanjaan penjagaan kesihatan. Secara global, tekanan untuk menguruskan perbelanjaan farmaseutikal telah membolehkan kerajaan dan organisasi kesihatan bukan kerajaan untuk menggalakkan penggunaan ubat-ubatan generik. Pada tahun 2012, perbelanjaan outof-poket (OOP) Malaysia terhadap penjagaan kesihatan adalah 79% daripada perbelanjaan sektor swasta dan ia adalah dua kali ganda tinggi bagi negara-negara berpendapatan tinggi out-of-poket pembayaran (OOPPs), yang purata 37% daripada perbelanjaan sektor swasta.