Diet Of Five Common Anurans Found In Disturbed Areas In Northern Peninsular Malaysia - Yap , Chee Hui (2015)
Analisis kandungan perut lima spesies katak yang biasa dijumpai di kawasan terganggu , iaitu Duttaphrynus melanostictus (Schneider, 1799), Polypedates leucomystax (Gravenhorst, 1829), Microhyla heymonsi (Vogt, 1911), Microhyla butleri (Boulenger, 1900) dan Microhyla fissipes (Boulenger, 1884), telah dijalankan dari Oktober 2012 hingga Mac 2013. Sebanyak 387 spesimen telah dikumpulkan dari dua belas terganggu kawasan di utara Semenanjung Malaysia, yang terdiri daripada 120 ekor D. melanostictus, 86 ekor M. butleri, 77 ekor M. fissipes, 53 ekor M. heymonsi dan 51 ekor P. leucomystax. Sebanyak 42 kumpulan mangsa telah dikenal pasti (sekurang-kurangnya ke tahap famili), dengan 14 kumpulan mangsa yang juga ditemui dalam persekitaran kawasan kajian dengan menggunakan perangkap pelekat.