From Segregation To Sustainable Positive Peace Through Reconciliation And A Sustainable Education System In Bosnia And Herzegovina - Emkic, Eleonora (2015)
Sembilan belas tahun selepas perang, Bosnia dan Herzegovina (BiH) masih menghadapi masalah identiti negara yang lemah. Sistem pendidikan juga turut terbahagi. Dengan mengesan punca permasalahan ini, kajian ini dijalankan untuk menjawab persoalan kajian tentang cabaran yang dihadapi oleh BiH dalam usahanya ke arah transformasi perdamaian; tentang hubungan antara sistem pendidikan semasa dan pembangunan perdamaian yang berkelanjutan di BiH; dan juga untuk menjawab bagaimana untuk mencapai perdamaian positif dan berterusan di BiH melalui pendidikan perdamaian. Pengumpulan data yang digunakan merupakan analisis daripada data sekunder dan juga temubual separa berstruktur yang mendalam dengan pihak berkepentingan dalam BiH.