Probabilistic Seismic Hazard Analysis In Tehran And Adjacent Area - Araghi, Noushin Naraghi (2015)
Dalam kajian ini, analisis kebarangkalian Bencana Seismos (PSHA) telah dilakukan di Tehran dan di kawasan sekitarnya. Penilaian Kebarangkalian Bahaya Seismos (PSHA) merupakan prosedur yang sering digunakan secara meluas dalam penilaian bencana seismos. PSHA memaparkan kebarangkalian semulajadi bencana seismos dengan mengintegrasikan semua sumbangan magnitud gempa bumi yang berkemungkinan serta lokasi dalam bentuk yang konsisten.