Scour Below Submerged Skewed Pipeline - Mohd Yusoff, Mohd Azlan (2015)
Hakisan dibawah saluran paip terjadi disebabkan oleh tindakan arus sungai yang menyebabkan saluran paip terdedah kegagalan. Saluran paip merentasi sungai menganggu aliran sungai dan seterusnya menyebabkan kesan aluran yang bertindak balas dengan pusaran air di sekitar saluran paip. Dalam penyelidikan ini, beberapa ekspresimen dijalankan untuk mengkaji dari segi fizikal kesan pemasangan saluran yang dipesongkan mengikut darjah (30º, 45º, 60º dan 90º) merentasi sungai. Penyelidikan ini juga bertujuan untuk menilai GEP dan model-model regrasi sebagai salah satu medium dalam menentukan hakisan di bawah saluran paip yang dipesongkan merentasi sungai. Permulaan proses hakisan bagi kedalaman air (y/D =3) meningkat dengan mendadak. Walau bagaimanapun, bagi y/D = 4, permulaan proses hakisan adalah lebih perlahan.