Two Orthographies In Written Madurese And Their Effect On Reading Performance Of Madurese Junior High School Students In Pamekasan Of Madura Island, Indonesia - Roben, Thomas (2015)
Sebagai salah satu daripada bahasa Austronesia, bahasa Madura dicirikan dengan pengimbuhan dan pengulangan. Salah satu cabaran dalam merumikan bahasa Madura adalah abjad Rumi normalnya terdiri daripada hanya 26 grafem, manakala bahasa Madura mempunyai 36 fonem.