Investigations On Silver-Copper Nanopaste As Die-Attach Material For High Temperature Applications - Tan , Kim Seah (2015)
Satu nano-pes argentum-kuprum (Ag-Cu) yang dirumuskan dengan mencampurkan nanopartikel Ag dan Cu dengan penambah organik (pelekat resin, terpineol dan ethylene glycol) telah dihasilkan bagi diaplikasikan sebagai bahan lampir-dai suhu tinggi. Pelbagai peratus berat nanopartikel Cu (20-80 wt%) telah ditambahkan ke dalam nano-pes Ag-Cu, diikuti oleh pensinteran di udara terbuka pada suhu 380°C selama 30 min tanpa bantuan tekanan luar, untuk mengkaji kesan terhadap sifat-sifat fizikal, elektrikal, terma dan mekanikal.