Profiling Ict Academics At Malaysian Research Universities (Rus) On Their Commercialization Approaches Based On Personal Attributes: A Grounded Theory Study - Othman, Hafizul (2015)
Penglibatan dan pilihan dalam keusahawanan oleh ahli akademik amat jarang dilihat dari perspektif ahli akademik ataupun keupayaan individu akademik itu sendiri. Malah, pihak universiti amat kekurangan budaya pengkomersialan yang efektif. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk mendalami perspektif peringkat mikro bagaimana ahli akademik memilih kaedah-kaedah pengkomersialan dan mencadangkan satu pemahaman yang unik terhadap mereka. Projek kajian ini mengadaptasikan kaedah teori asas dengan kepelbagaian kes di lima buah universiti penyelidikan yang terdapat di Malaysia.