`High-Performing Esl Readers‟ Response To Loading Cognitive Stress In Reading Comprehension Performance - Yahaya, Mohamad Fadhili (2014)
Tujuan utama kajian tentang respons pembaca Bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua (ESL) yang berprestasi tinggi terhadap beban tekanan kognitif dalam prestasi pemahaman bacaan adalah bagi mengetahui tahap sebenar pembaca yang baik. Kajian ini berasaskan teori transaksi tekanan Lazarus dan Folkman. Oleh itu, kajian ini memberi tumpuan kepada mengenalpasti pembaca ESL berprestasi tinggi, menyelidik kesan tekanan kognitif masa untuk bacaan dan kesukaran teks, serta menghuraikan strategi yang digunakan.