Approximate Analytical Methods For Solving Fredholm Integral Equations - Taleb Almousa, Mohammad Salameh (2015)
Persamaan kamiran memainkan peranan penting dalam banyak bidang sains seperti matematik, biologi, kimia, fizik, mekanik dan kejuruteraan. Oleh yang demikian,pelbagai teknik berbeza telah digunakan untuk menyelesaikan persamaan jenis ini. Kajian ini, memfokus kepada analisis secara matematik dan berangka bagi beberapa kes persamaan kamiran Fredholm yang linear dan bukan linear. Kes-kes ini termasuklah persamaan kamiran Fredholm satu dimensi jenis pertama dan kedua, persamaan kamiran Fredholm dua dimensi jenis pertama dan kedua dan sistem persamaan kamiran Fredholm satu dimensi dan dua dimensi.