The Study Of Chinese Trade Ceramics In Sungai Sadong, Sarawak - Ko, Jonathan Jia Yi (2015)
Tesis ini membincang tentang hasil kajian seramik perdagangan dari China yang ditemui di Senangeh, Benat Hilir and Gedong di Sungai Sadong, Sarawak. Metodologi kajian yang diguna terdiri dari analisis secara morfologi dan saintifik serta kajian perbandingan untuk menjawab isu and persoalan tentang klasifikasi seramik (jenis dan warna glasiar), asal-usul dan pentarikhan seramik perdagangan China yang dijumpa di Sungai Sadong.