Pemuliharaan Ekopelancongan : Satu Kajian Kes Penglibatan Komuniti Di Lembah Bujang, Kedah - Engku Fauzi, Tengku Atikah (2015)
Ekopelancongan merupakan satu produk pelancongan yang berteraskan kekayaan alam semula jadi yang semakin berkembang pesat di dunia. Destinasi ekopelancongan Hutan Simpan Paya Bakau Merbok yang terletak di Lembah Bujang, Kedah mempunyai banyak keistimewaan dan memberi pelbagai manfaat kepada masyarakat di sekitarnya. Aspek pemuliharaan dalam ekopelancongan bakau perlu ditekankan untuk memastikan keaslian hutan paya bakau sentiasa dijaga di samping mengekalkan kemandirian spesies di dalamnya.