The Effect Of The Modified Cort Programme In Enhancing Critical Thinking And Improving Motivation To Learn Among Students With Learning Difficulties In Mathematics - Melhem, Tareq .Y. M. (2014)
Tujuan kajian ini adalah untuk membina satu program latihan berdasarkan program CoRT dan menilai keberkesanannya dalam meningkatkan pemikiran kritikal dan motivasi untuk belajar bagi pelajar tahun enam yang mempunyai masalah pembelajaran dalam subjek matematik di Jordan.Reka bentuk kumpulan kawalan untuk ujian pra dan pos yang merupakan satu pendekatan popular untuk penyelidikan statistik kuasi-eksperimen telah digunakan dalam kajian ini, pemboleh ubah yang dimanipulasi adalah program CoRT yang telah diubah suai didedahkan kepada kumpulan eksperimen, manakala kumpulan kawalan pula tidak menerima sebarang latihan.Terdapat dua pemboleh ubah bergerak balas dalam kajian ini iaitu tahap kemahiran pemikiran kritikal pelajar dan motivasi mereka untuk belajar.