Ultrasound-Assisted Biosorption Process For The Removal Of Lead And Iron On Landfill Leachate Using Pretreated Oil Palm Biomass - Khosravihaftkhany, Shabnam (2015)
Empat biojisim berasaskan kelapa sawit yang merupakan pelepah kelapa sawit (OPF), kulit batang kelapa sawit (OPB), daun kelapa sawit (OPL) dan tandan buah kosong (EFB) telah diuji secara mod kelompok bagi penyingkiran Pb (II) dan Fe (III) dari tiga larutan akua (individu dan dwilogam). Eksperimen tersebut telah dijalankan pada julat pemboleh ubah: pH (2-12), saiz perjerapan-bio (200 µm-1400 µm), dos (0.25 g/L-1.75 g/L) dan waktu sentuh (5 min-80 min).