Teachers' Beliefs And Levels Of Use In The Adoption Of The Student-Active Learning Approach In Efl Classrooms In Oman - Humaid Al Shekaili, Bati Sulaiman (2014)
Matlamat utama kajian ini adalah menyelidik kepercayaan guru dan Tahap Penggunaan (TP) kaedah Pemelajaran Aktif-Pelajar (PAP) di bilik darjah EFL di Oman. Kajian ini juga turut menyelidik cabaran yang dihadapi oleh para guru dalam merealisasikan kaedah PAP. 505 orang guru daripada tujuh buah kolej teknologi di Oman. Bagi pengumpulan data, kaedah kajian tinjauan dan temu bual secara mendalam digunakan. Instrumen pertama yang digunakan adalah soal selidik untuk memperoleh suatu gambaran yang menyeluruh tentang kepercayaan guru dan TP mereka dalam melaksanakan kaedah PAP.