Identification And Characterization Of Protein Markers And Development Of Immunoassay For The Detection Of Hydatid Cyst Disease - Moghadam Kakhki, Zohreh Kazemi (2015)
Penyakit sista hidatid (HCD) atau hidatidosis adalah disebabkan jangkitan oleh larva Echinococcus granulosus. Ia boleh mengancam manusia dan banyak haiwan lain termasuklah hidupan liar serta ternakan komersil.