Perancangan Tadika Di Ka Wasan Peru Mahan Barp Kajian Kes : Bandar Baru Seri Manjung, Perak Darul Ridzuan - Abdullah Kamar, Muhamad Asri (2002)

(untitled)
Pendidikan prasekolah merupakan asas pendidikan kanak-kanak yan boleh mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak pada masa hadaqan. Bagi mewujudkan pendidikan prasekolah yang baik, pusat pendidikan prasekolah iai~u tadika perlu disediakan dengan berkesan. Walau bagaimanapun, perancangan dan penyediaan tadika di kawasan perumahan 'baru didapati tidak berkesan dan mewttiudkan pelbagai masalah seperti bilangan dan lokasi tadika yang tidak terancang, bilangan kanak-kanak yang ramai di tadika, keluasan lot tadika yang sempit dan kekurangan penyediaan alat permainan di lot tadika.