The Phonology Of Voiceless And Voiced Palato-al Veolar Fricatives IJ! And l3l Of Malaysian Learners Of English With Mandarin Background - Kam, Su-Yin (2001)

(untitled)
Kajian berbentuk eksplorasi tentang Frikatif Lelangit-Gusi yang tidak bersuara IS! dan yang bersuara 131 ini dilakukan terhadap tiga puluh (30) pelajar Bahasa Inggeris daripada latarbelakang Mandarin di sebuah kolej swasta. Objektif kajian ini tennasuklah: mengenalpasti varian serta pola varian yang dihasilkan oleh subjek kajian, pola fonologi serta keupayaan subjek mengenalpasti kedua-dua fonim sasaran yang dikaji yakni lSI dan 131.