Automatic And Person-Independent Detection Of 3d Facial Expressions Using Enhanced Support Vector Machine With Probability Estimation - Abdullah, Amal Abdulaziz (2014)
Ekspresi wajah merupakan salah satu saluran komunikasi yang berkuasa dalam kehidupan seharian kita kerana ia memperlihatkan emosi dan niat seseorang. Manusia sentiasa menunjukkan and meluahkan perasaan mereka melalui ekspresi wajah sepanjang masa, termasuk ketika berinteraksi dengan mesin. Keadaan ini menjadi pendorong bagi kajian utk menambah baik mesin supaya menjadi lebih sensitif terhadap emosi dan perasan manusia, seperti kebolehan untuk mengenali ekspresi wajah