Phytochemicals And Antioxidative Properties Of Edible Fern, Stenochlaena Palustris (Burm. F.) Bedd - Jeng Yeou, Nelson Chear (2015)
Stenochlaena palustris (Nama tempatan: “Paku Midin”) merupakan sejenis paku sayur yang popular di Malaysia, Thailand dan Indonesia disebabkan teksturnya rangup apabila dimakan. Selain itu, ia juga digunakan secara tradisional untuk merawat demam dan ulser. Tumbuhan paku ini telah dilaporkan mempunyai kesan antioksidatif yang kuat, akan tetapi maklumat tentang sebatian aktifnya masih kurang.