Teachers’ Perceptions, Interaction Patterns And Strategies Towards Iranian Efl Students’ Willingness To Communicate Or Reticence - Allahyar, Negah (2015)
Kajian ini merupakan kajian bilik darjah yang menggunakan reka bentuk kajian kes kualitatif dengan analisis kuantitatif tambahan untuk menyiasat bagaimana guru EFL Iran mewujudkan atau menghalang peluang untuk bercakap bagi pelajar yang ingin berkomunikasi (WTC) dan pelajar yang kurang ingin berkomunikasi dengan menggunakan corak interaksi dan strategi yang berbeza. Tiga orang guru dengan pelajar EFL yang WTC dan yang kurang ingin berkomunikasi dari sebuah institut bahasa swasta di Iran telah mengambil bahagian dalam kajian ini. Analisis data adalah berkenaan sumbangan daripada pelajar yang WTC dan yang kurang ingin berkomunikasi.