Modelling And Policy Integration Of Sustainable Rice Farming Systems In Bangladesh - Roy, Ranjan (2015)
Menyedari tentang keadaan kekurangan makanan dan pencemaran daripada amalan pertanian di dunia, penanaman padi telah muncul sebagai usaha penting dalam pembangunan sosio-ekonomi. Beras merupakan makanan ruji kepada lebih daripada setengah bilangan penduduk dunia dan kegiatan penanaman padi ini membekalkan sumber rezeki tunggal serta terbesar kepada kawasan luar bandar di negara Asian.