Factors Influencing The Modification Of The Single Storey Terraced House Design In Melaka Tengah - Saji, Nurdalila (2015)
Modifikasi rumah teres telah menjadi ‘trend’ sejak kebelakangan ini. Ia telah dibuat secara berleluasa samada dengan memperolehi kebenaran bertulis dari Pihak Berkuasa Tempatan atau sebaliknya. Bagaimanapun, langkah yang betul tidak diambil untuk mengatasi masalah ini kerana modifikasi rumah teres telah menjadi satu keperluan kepada penghuni untuk menampung pertambahan bilangan isi rumah. Oleh itu, satu kajian telah dibuat dalam mengkaji tahap mengubahsuai dan persepsi isi rumah dari segi personaliti penghuni, citarasa, minat, cara hidup, nilai serta status sosial. Tapak kajian yang dipilih adalah di kawasan Melaka Tengah.