Regression Analysis Of Column Ozone And Selected Atmospheric Parameters In Peninsular Malaysia From Sciamachy Data - Tan, Kok Chooi (2015)
Ozon (O3) adalah unik di kalangan bahan-bahan pencemar kerana terhasil daripada tindak balas kimia yang kompleks di atmosfera, kerana ia tidak dilepaskan secara terus ke udara. Kedudukan ozon di atmosfera memberi kesan yang berlainan terhadap kehidupan di muka bumi (sama ada bahaya atau melindungi). Ini merupakan sebab utama O3 menyebabkan masalah alam sekitar yang serius . Malah masalah ini adalah susah dikawal dan diramal.