Mathematical Model Of Malaria Transmission: Dynamics And Optimal Control Of Plasmodium Knowlesi - Abdullahi, Mohammed Baba (2015)
Plasmodium knowlesi adalah salah satu spesies protozoa intra-erythrokytik dalam genus Plasmodium yang menjangkiti kedua-dua manusia dan kera. Parasit ini wujud secara meluas di Asia Tenggara, dan sangat penting dikaji seterusnya mencadangkan beberapa strategi kawalan menggunakan pendekatan pemodelan matematik.