Pantun Peribahasa Melayu: Analisis Daripada Perspektif Teori Pengkaedahan Melayu - Yahaya, Johari (2015)
Kajian terhadap pantun Melayu telah banyak dilakukan oleh para sarjana tempatan dan Barat. Salah satu keistimewaan pantun Melayu ialah kekayaan bahasa kiasannya yang bernilai tinggi.