Metabolic Adaptation Of Candida Albicans Biofilms - Ayodeji, Ishola Oluwaseun (2015)
Biofilm kulat mempunyai kepentingan klinikal yang tinggi. Salah satu yang ketara adalah biofilm Candida albican yang berupaya untuk memulakan jangkitan baru atau jangkitan semula kira-kira 40% daripada jangkitan kandidiasis yang disebarkan. Ciri utama biofilm yang membezakannya daripada sel –sel plankton adalah toleransi yang tinggi terhadap rawatan serta sistem imun.