Dither Effect Of Drum Brake Squeal - Teoh , Choe Yung (2015)
Bunyi kiut brek kenderaan merupakan pencemaran bunyi jalanraya yang disebabkan oleh getaran yang teraruh daripada geseran. Paras tekanan bunyi dari bunyi kiut adalah lebih tinggi daripada 70 dB dan ia boleh menyebabkan kerosakan pendengaran jikalau pendedahan jangka panjang. Tesis ini menghuraikan penggunaan daya berfrequensi tinggi, biasanya dirujuk sebagai sistem gentaran untuk mengurangkan bunyi kiut brek gelendong. Penggerak piezoseramik digunakan sebagai punca gentaran. Penggunakan sistem gentaran ini telah berjaya mengurangkan paras tekanan bunyi kiut brek gengendang dari 85 dB ke tahap bunyi latar belakang sebanyak 38 dB. Model matematik dengan dua darjah kebebasan telah dibina untuk menyiasat ciri-ciri bunyi kiut brek gelendong dan keberkesanan sistem gentaran pada keadaan yang berlainan. Parameter model matematik ini ditakrif berdasarkan nilai yang diperolehi dari analisis kebolehgerakan yang diukur pada arah normal dan tangen. Model ini kemudiannya disahkan dengan keputusan eksperimen semasa kiut. Keberkesanan sistem gentaran dalam pengurangan bunyi kiut brek gelendong dikaji pada empat frekuensi gentaran yang berlainan pada arah tangen dan juga arah normal. Berdasarkan keputusan berangka, sistem pengentaran adalah lebih berkesan semasa gentaran dikenakan pada arah tangen dan juga semasa frekuensi gentaran yang lebih rendah digunakan. Selain itu, sistem kawalan ini memerlukan daya gentaran yang lebih rendah pada kelajuan yang rendah bagi mengurangkan bunyi kiut. Keputusan ramalan berdasarkan model ini menunjukkan sekaitan yang tinggi dengan keputusan esperimen. Sistem gentaran juga menghasilkan jalur sisi di kiri dan kanan frekuensi kiut pada sebelum bunyi kiut dipadamkan sepenuhnya.