Pemikiran Imam Al-Sha`rāwi Mengenai Konsep Sakiinah Dalam Kekeluargaan Islam: Kajian Surah Al-Nisā’ (Ayat 1 – 35) - MASRI, DEDI (2015)
Islam menekankan pembinaan keluarga sakiinah namun institusi keluarga masa kini sering berakhir dengan perceraian. Ini dibuktikan dengan terdapatnya banyak kes yang telah direkodkan.