Perkembangan Kritikan Dalam Kesusasteraan Melayu 1839 - 1977 - Ismail, Mohd Kasim (1981)

(untitled)
Kajian atau penyelidikan terhadap perkembangan kritikan dalam kesusasteraan Melayu boleh dikatakan kurang mendapat perhatian masyarakat sastera sendiri. Kebanyakan daripada tulisan mengenai kritiksastera yang dihasilkan adalah terbatas dalam bentuk pandanganpandangan umum dan popular sifatnya. Hanya terhasil sebuah usaha setakat ini yang dapat dianggap bersifat kajian iaitu Kritikan Sastera Dalam Kesusasteraan Melayu Moden ( 1974), oleh Wong Seng Tong. Bagaimanapun kajian ini amat terbatas sifatnya,tidak dapat dilihat sa~u perkembangan yang menyeluruh terhadap perkembangan kritiksastera Melayu kerana hanya menyentuh penulisan kritikan diantara tahun-tahun 1935-1955 sahaja. Oleh yang demikian kajian ini adalah merupakan usaha untuk mengisi kekurangan tersebut.