Analisis Kausatif Bahasa Melayu Berdasarkan Korpus Menggunakan Pendekatan Minimalis - Mohammad, Siti Khaotijah (2004)

(untitled)
Kajian tentang binaan struktur kausatif ini merupakan satu kajian yang berkaitan dengan bentuk ayat bahasa Melayu yang mengandungi kata kerja kausatif dalam bentuk kata kerja kompleks mahupun ayat-ayat yang mempunyai dua kata kerja. Isu yang ingin diketengahkan dalam kajian ini adalah bahawa bentuk kausatif bahasa Melayu bukan sahaja dapat dilihat pada bentuk imbuhan {me_kan} dan {me_i} tetapi juga terdapat dalam bentuk-bentuk lain.